Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

15. jul. 2016

Aplikacija "URBANA"

Lepo pozdravljeni vsi skupaj!

Spet je minilo skoraj eno leto od moje zadnje objave. V tem času se je zgodilo precej prelomnih stvari v mojem življenju (tudi menjava službe), o katerih morda v kateri od prihodnjih objav.

Ta objava je namenjena aplikaciji za mobilne telefone "Urbana", ki sem jo danes prvič testiral. Aplikacija je zelo uporabna kot backup navadnih kartic Urbana, saj imamo telefone večinoma vedno pri sebi, njena ogromna prednost pa je, da se jo uporablja na enak način kot kartico (in ne kot moneto), kar posledično pomeni tudi možnost prehajanja med avtobusi LPP. Aplikacija za delovanje potrebuje samo vključen NFC na telefonu ter naloženo dobroimetje.
Dobroimetje lahko napolnimo na vseh prodajnih mestih, kjer prodajajo / polnijo kartice Urbana ter na Urbanomatih, sam postopek pa je tudi identičen navadnemu polnjenju kartice.

Aplikacijo sem preizkusil na telefonu Samsung Galaxy A3 (SM-A300FU) z naloženo različico Androida 5.0.2 (Lollipop*).

Ikona za zagon, naslovna stran ter opozorilo o izklopljeni tehnologiji NFC

Aplikacija nas takoj po zagonu opozori na morebiti izključen NFC, ki je za delovanje nujno potreben. NFC tehnologijo imajo vsi novejši telefoni, antena NFC pa se nahaja na zadnji stani mobilnega telefona. Povezava deluje tudi preko ovitkov.
Takoj po vklopu oziroma preklicu obvestila o NFC, se nam prikaže osnovni zaslon, kjer imamo informacije o trenutnem dobroimetju, aktivnih plačilih, polnjenju računa preko Monete ter Urbana SMS parking-u. 
Osnovni meni

Za izvedbo polnjenja in plačilo vožnje je dovolj že, da imamo odprt osnovni meni. Telefon samo prislonimo na validator, nakar je transakcija opravljena. V meniju "Aktivna plačila" vidimo vsa trenutno aktualna plačila, ter čas veljavnosti plačila (npr. po validaciji na mestnem avtobusu se nam tu odšteva čas 90 minut, kolikor imamo na voljo za neomejeno prestopanje med avtobusi). S klikom na "Polnjenje računa", lahko naredimo povezavo z Moneto, torej lahko polnimo račun tudi na ta način, v kolikor v bližini nimamo Urbanomata ali točke za polnjenje. S klikom na "Urbana SMS parking", pa odpremo meni, kjer vnesemo registrsko številko parkiranega avtomobila, območje parkiranja (ki je napisano na Urbanomatih, na zemljevidu pa se tudi izriše cona) ter trajanje parkiranja. S klikom na "Parkiraj" je parkirnina plačana. 

Aktivna plačila, Moneta in Urbana SMS parking
Aplikacija je zelo uporabna, saj vsebuje vse lastnosti navadne kartice Urbana, od plačila z Moneto pa se razlikuje predvsem v tem, da omogoča na avtobusih LPP brezplačno prestopanje v roku 90 minut, omogoča tudi ogled linij LPP ter pretekla plačila. Pred prvo uporabo se je potrebno registrirati, aplikacija pa je vezana tako na telefon, kot tudi na SIM kartico, zato je v primeru menjave enega ali drugega prenesti sredstva na novo aplikacijo.
Zaenkrat je aplikacija na voljo samo za Android telefone (od 4.4 naprej), ne pa tudi za Apple in Microsoft. Prenesete si jo lahko iz Trgovine Play na tej povezavi, izdajatelj je Telekom Slovenije.

-------------
* Androida 6.0.1 Marshmallow zaenkrat za SM-A300FU še ni :(

1 komentar: