Wehar's blog ni več aktiven, objave so samo še arhivske

8. sep. 2013

Celodnevni trening Ekipe prve pomoči

Hello vsi!

Pred kakšno urico sem se vrnil s celodnevnega treninga, ki smo ga izvedli v Tivoliju, pridružila pa se nam je še Ekipa PGD Tomačevo-Jarše. Trening je bil namenjen pripravi na 4. Mestno vajo (ki bo v soboto 14. 9.), pa tudi pripravi na Državno preverjanje Ekip prve pomoči (ki bo 5. 10. v Velenju).

sum na poškodbo hrbtenice; foto: A.S.
Kako je potekal?
Zbrali smo se pri kotalkališču v Tivoliju, kjer smo najprej naredili plan treninga, nato pa smo začeli s preigravanjem takih lahkih poligonov, kjer smo ponovili obvezovanje, reanimacijo in imobilizacijo. Ker smo sestavili tri ekipe, je bil potek treninga (vsaj prvi del) zastavljen tako, da smo bili enkrat ocenjevalci, enkrat poškodovanci, enkrat pa smo mi oskrbovali poškodbe. 
Ker je bilo vseh poligonov kar veliko, jih ne bom podrobno opisoval, lahko le povem, da sem imel dvakrat za oskrbeti padec z višine s sumom na poškodbo hrbtenice. Drugače smo preigrali sedem poligonov, nakar je sledilo kosilo.
priprava poškodovanca in nosil za long roll; foto: A.S.
Po kosilu smo ponovili uporabo zajemalnih nosil. Ponovili smo zajemanje poškodovanca z zasukom, s škarjastim zajemom, zajemanje stoječega poškodovanca ter zajemanje (in privezovanje) poškodovanca s poškodbo medenice. Sledila je kratka pavza, kjer smo dobili napotke za reševanje v masovnih nesrečah (masovna nesreča je letos glavna tema na mestni vaji), kako se dela triažo (razvrščanje poškodovancev po stopnji ogroženosti življenja, ter kako se uporablja triažne kartončke. Sledili so trije poligoni (za vsako ekipo), kjer smo triažo preizkusili v praksi. Imeli smo namreč 4 poškodovance, ki so bili v zeleni kategoriji, 4 v rumeni, 3 v rdeči in enega v črni kategoriji*. Pri reševanju se Ekipa razdeli tako, da ima dva triažerja (ki določata kategorije poškodovancev), dva nosača (ki z zajemalnimi nosili prenašata poškodovance na zbirno mesto), vodjo ekipe ter "vodjo" zbirnega mesta. Lahko povem, da je kar naporno prenesti vse poškodovance na zbirno mesto, sploh če jih hočeš prenesti v najkrajšem času :D No, poligone smo kakopak uspešno rešili.
zbirno mesto poškodovancev pri masovki; foto: A.S.
S tem smo tudi končali zadnji trening pred mestno vajo, ter prvi trening pred Državnim preverjanjem :) 

Do naslednje objave, lep pozdrav :D
---------------
* Za tiste, ki ne veste: zelena kategorija so poškodovanci, ki niso neposredno življenjsko ogroženi in se lahko sami gibljejo; rumena kategorija so poškodovanci, ki imajo take poškodbe, da se sami ne morejo premikati, niso pa v neposredni življenjski nevarnosti; rdeča kategorija so poškodovanci, ki sami ne morejo hoditi in so v neposredni življenjski nevarnosti (prvi gredo s prizorišča), črna kategorija pa so tisti, kateri so žal preminili, oziroma imajo tako majhne možnosti za preživetje, da se jih ne oskrbuje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar